Klestips til reiser i Egypt, Palestina og Transjordan (1938)

Klestips til reiser i Egypt, Palestina og Transjordan (1938)

Vinteren 1938 drog nordmannen Georg Wasmuth Sejersted med hustru gjennom Sinai-ørkenen til Transjordan og vidare til Palestina for å reise i israelittane sine bibelske fotspor. Det arabiske opprøret i Palestina (1936–39) var i full gang og området var ein smule ustabilt. Spørsmålet mange då stiller seg er korleis ein bør gå kledd for å unngå bråk? Sejersted fekk fleire tips:

Både Transjordan og Palestina er usikre land å reise i for tiden. Overfall og skyting hører til dagens orden. I Akaba blev jeg innstendig tilrådet å gå klædd i arabisk kufieh og ag'al.
Jeg må i denne forbindelse tenke på hvad en britisk officer sa til mig i Egypt: "Gå klædd som en araber, ellers kan De risikere å bli skutt ned da man tror De er jøde." En britisk politiofficer sa samme dag: "Reis absolutt ikke i arabisk forklædning. De kan risikere å bli skutt ned da man tror de er en forklædd jøde." I Naghb-utposten på Sinai sa man: "Gå ikke barhodet, da tror man De er en jøde. Gå heller ikke i shorts og bruk ikke solhjelm." I Um-Rashrash [Eilat] fikk jeg det velmente råd ikke å reise i sportsklær – "for da tror man at du er engelskmann, og engelskmennene blir også skutt ned nu."
Hvad i all verden skal man da gjøre?

 

Sejersted har skildra reisa i boka Garib - over Salomos fjell til det urolige Palestina (Oslo, 1939).

Ein millimeter her, 200 meter der.

Ein millimeter her, 200 meter der.

Ein brukt kommode

Ein brukt kommode